Zgodovina brisalcev

Dandanes brisalce smatramo za samoumevne, vendar ni bilo vedno tako. Prvi avtomobili so bili namreč brez brisalcev in vožnja po dežju je bila močno otežena oziroma skoraj nemogoča. V nasprotju s prej prisotnimi kočijami, kjer so se konji, v kolikor so naleteli na oviro, sami ustavili, to pri avtomobilih seveda ni bilo mogoče, saj je pri avtomobilu vse v rokah voznika. Izum brisalcev je bil torej le še vprašanje časa.

Prvi brisalci so bili izumljeni leta 1903. Prvi patent je bil izumljen s strani Irca po imenu J. H. Apjohn, njegov izum pa je bil patentiran v Veliki Britaniji. Njegov patent je vseboval dve metlici brisalcev, ki sta od vrha do dna pobrisali steklo.

Ob tem istem času se je izum odvijal tudi na ameriških tleh, za kar gre zasluga Mary Anderson, ki je patentirala svoj izum v Ameriki. Ob obisku New Yorka, leta 1902, je opazila voznika tramvaja, ki se je trudil obdržati čisto vetrobransko steklo, da bi lahko potnike čim prej pripeljal na cilj. Voznik je imel dve opciji; ali odpreti vetrobransko steklo in spustiti mraz in dež v kabino ali pa ustaviti tramvaj in očistiti vetrobransko steklo z zunanje strani. Oboje je bilo nepraktično, kar je opazila tudi Mary Anderson. Izum Mary Anderson je bil precej enostaven, a podoben princip sistema brisalcev se uporablja še danes, le da je vse skupaj tehnično bolj dovršeno. Andersonin sistem brisalcev se je upravljal ročno – iz kabine seveda. Kar je še vedno bolje kot prej, ko so morali vozniki čakati, da dež poneha ali pa se voziti z odprtim steklom oziroma ustavljati vozilo, da so steklo očistili z zunanje strani. Do leta 1916 so bili vsi avtomobili, ki so bili proizvedeni na ameriških tleh, opremljeni z njenimi brisalci.

Leta 1917 je Charlotte Bridgwood izumila prvi sistem brisalcev, ki je deloval samodejno. Izum ni bil ravno posrečen, saj so si nekateri vozniki še vedno morali pomagati sami – z eno roko šofirati, z drugo pa premikati brisalce.

zgodovina-brisalcev Kasneje, leta 1917, je J.R. Oishei, ki je bil na deževen dan udeleženec v nesreči med vozilom in kolesarjem, izumil »rain rubber«, ki je bil pripomoček, ki ga je voznik na avto namestil v primeru dežja. Pripomoček (brisalec) se je uporabljal ročno, nameščen pa je bil na vrhu vetrobranskega stekla. Oishei je pripomoček patentiral, začelo pa ga je izdelovati podjetje Tri-Continental Corporation (kasneje znano kot Trico).

Leta 1921 je ameriški izumitelj William Folberth izumil sistem brisalcev, ki jih je poganjal vakum, ki je nastajal v sesalnemu sistemu motorja. Podjetje Trico, ki se je do tedaj že uveljavilo, je Folberthovo podjetje leta 1925 odkupilo za milijon dolarjev in začelo samo naprej tržiti ta proizvod. Sistem je sicer imel nekaj težav, največja je bila v hitrosti delovanja. V kolikor so bili obrati motorja visoki, se je vakum v sesalnemu sistemu zmanjšal, kar je povzročilo, da so brisalci delovali počasneje ali pa so se v celoti ustavili. Kljub temu se je ta sistem uporabljal kar nekaj let.

Leta 1925 je Bosch predstavil električne brisalce, ki pa so bili rezervirani za prestižnejša vozila, nameščeni pa so bili na vrhu vozila.

Naslednji veliki izum na področju brisalcev se je zgodil v letu 1962. Leta 1962 je namreč Rober Kearns izumil električne brisalce, ki so delovali v prekinitvah. Sistem je predstavil Fordu v upanju, da bodo uporabili njegov sistem. Ford pa je sistem samo nekoliko spremenil in ga na svojih vozilih predstavil leta 1969. Drugi proizvajalci so sledili kmalu zatem. Robert Kearns je zaradi prisvojitve ideje tožil Ford in Chrysler in po več letih vendarle dobil več milijonsko tožbo.

Zgodovina brisalcev je torej vsekakor bolj razgibana, kot ste si bržkone sprva mislili. Razvoj od preprostih metlic brisalcev na ročni pogon pa do avtomatskih brisalcev s senzorji, kot jih imamo dandanes, je torej trajal več kot 100 let.

Avtobrisalci.com
Možnost napak pri vnosu.

Poiščite brisalce za vaš avto ↓

Uporabite iskalnik (izberite znamko, model in letnik) in poiščite, kateri so ustrezni sprednji brisalci (metlice brisalcev) in zadnji brisalec za vaš avto.

Vašega avta ni na seznamu? Kliknite TUKAJ.

Za dodatna vprašanja in pomoč pri nakupu smo vam na voljo na 041 594 100 (dosegljivi vsak dan v tednu od 9-21h) ali na info@avtobrisalci.com

V primeru nakupa večjih količin nas kontaktirajte na zgoraj omenjene kontakte in priznali vam bomo popust.