Življenjska doba brisalcev in od česa je odvisna (na splošno), kdaj je čas za menjavo brisalcev in zakaj so zanič brisalci nevarni.

  • Od česa je odvisna življenjska doba brisalcev in kako podaljšati življenjsko dobo brisalcev?
  • Kdaj brisalci niso več uporabni oziroma kdaj je čas za menjavo brisalcev in zakaj so zanič brisalci nevarni?

Življenjska doba brisalcev je odvisna od več dejavnikov. Potrebno se je zavedati, da je gumica brisalca zelo tanka in občutljiva gumica, ki mora biti zelo prožna in mora svoje delo opravljati perfektno v zelo zahtevnih pogojih. V svoji življenjski dobi namreč roka brisalcev opravi veliko premikov. Vsaka najmanjša napaka na gumici brisalca (četudi gre za mikro napake, ki so nevidne s prostim očesom) se že pozna pri sami kvaliteti brisanja stekla.

Brisalci, Brisalci za avto, Metlice brisalcev

Nasveti za daljšo življenjsko dobo brisalcev in od česa je le-ta odvisna:

  • Življenjska doba je zelo odvisna od kvalitete gume iz katere je brisalec narejen ter dodatne obdelave gume (na primer grafitni ali teflonski premaz, ki poskrbita za dolgotrajnejše optimalno brisanje).
  • Ker gre, kot že omenjeno, za zelo tanko, prožno in občutljivo gumico, je zelo pomembno, da poleti ne pustimo, da se brisalci “zapečejo” na steklo. V primeru, da avto več časa stoji na vročem soncu, je priporočljivo, da brisalce privzdignemo s stekla. Prav tako ni priporočljivo, da pustimo, da brisalci pozimi zamrznejo na steklo, saj se ob odlepitvi z zamrznjenega stekla gumica trga (četudi poškodbe niso vidne s prostim očesom, le-te vplivajo na kvaliteto brisanja). Tako je tudi pozimi priporočljivo, da ko zmrzuje in imamo avto na prostem, brisalce privzdignemo s stekla.
  • Veliko poškodb na gumici brisalca povzroči brisanje zamzrnjenega stekla. S tem močno poškodujemo gumico brisalca. To početje torej ni priporočljivo, za odmrzovanje stekla priporočamo uporabo tekočine oziroma spreja za odmrzovanje stekla.
  • Z brisalci se ne sme brisati po suhem steklu, saj to povzroča močno trenje med steklom in gumico brisalca. V kolikor moramo steklo očistiti umazanije, je potrebno uporabiti zadostno količino vetrobranskega čistila.
  • Tudi nekatera čistila za vetrobransko steklo lahko poškodujejo gumico. Nekatera čistila namreč vsebujejo snovi, ki otrdijo gumico brisalca, ki zato ni več dovolj prožna, da bi lahko kvalitetno opravljala svoje delo.
  • Gumico brisalcev lahko poškoduje tudi pretirano umazano steklo. Na primer ptičji iztrebki (ste vedeli, da ptičji iztrebki vsebujejo kisline, ki lahko razžrejo celo lak?), umazanija, ki jo pozimi na avto meče pred nami vozeče vozilo, vožnja po lužah, makadamu,…
  • Statistično je pri avtih, ki so parkirani v garažah in tako manj izpostavljeni vremenskim vplivom, življenjska doba brisalcev veliko daljša kot pri avtih, ki so parkirani zunaj in izpostavljeni vsem vremenskim vplivom (UV svetlobi, hudi vročini ali hudemu mrazu, zamrznjenemu steklu, umazaniji, ki se nabira na steklu na zunaj stoječem avtu, itd).

Kdaj je čas za menjavo brisalcev in zakaj so zanič brisalci nevarni?

Kot torej lahko vidite zgoraj, je dejavnikov, ki vplivajo na življejnsko dobo brisalcev, veliko. Zavedati se je treba, da so brisalci t.i. “potrošni material”, zato je priporočena menjava brisalcev najmanj 1x letno oziroma po potrebi. Zanič brisalci namreč močno zmanjšajo vidljivost v slabem vremenu, še posebej ponoči, ko je vidljivost že tako slabša. Slabša vidljivost pa pomeni večjo nevarnost v prometu tako za vas, kot tudi za ljudi okoli vas.

Poleg že omenjenega pa lahko stari (trdi) brisalci poškodujejo steklo. S časom namreč postaja gumica brisalcev vedno le bolj trda, trda guma pa na steklu ustvari mikro praske, ki so zelo moteče, še posebej, ko vozimo proti soncu. Zatorej priporočamo pravočasno menjavo brisalcev, saj se poškodovanega vetrobranskega stekla ne da spolirati in nam tako ostane le menjava, ki pa je lahko draga.

V ekstremnih primerih pa lahko zanič brisalci tudi močneje poškodujejo vetrobransko steklo. V kolikor namreč metlice brisalcev že zelo dolgo časa niso bile zamenjane, se lahko gumica raztrga, kar povzoroči, da začne po steklu drsati kovinsko ogrodje brisalcev. To povzroči takojšno poškodbo vetrobranskega stekla, tako da je menjava stekla nujno potrebna, saj takšnih poškodb na steklu ni mogoče sanirati.

Brisalci niso več uporabni, ko začnejo za sabo puščati črtice vode, naredijo na steklu “meglico”, začnejo “preskakovati” ali pa začnejo spuščati čudne zvoke. Vse to so znaki, da se vaši brisalci poslavljajo (oziroma so se že poslovili) in je skrajni čas za menjavo. Načeloma velja pravilo, da je brisalce potrebno menjati takoj, ko se nam zdi, da nam zaradi svojega nepopolnega delovanja ovirajo 100% brezhiben pogled na cesto. Torej, kot pravi naš slogan, izberite vidljivost – izberite varnost!

Poiščite brisalce za vaš avto ↓

Uporabite iskalnik (izberite znamko, model in letnik) in poiščite, kateri so ustrezni sprednji brisalci (metlice brisalcev) in zadnji brisalec za vaš avto.

Vašega avta ni na seznamu? Kliknite TUKAJ.

Za dodatna vprašanja in pomoč pri nakupu smo vam na voljo na 041 594 100 (dosegljivi vsak dan v tednu od 9-21h) ali na info@avtobrisalci.com

V primeru nakupa večjih količin nas kontaktirajte na zgoraj omenjene kontakte in priznali vam bomo popust.