Spoznajmo brisalce, 2.del – kakšne brisalce poznamo in iz česa so narejeni?

V prvem delu serije člankov »spoznajmo brisalce« (kliknite tukaj za ogled 1. dela) smo se seznanili z merami in različnimi tipi adapterjev. V drugem delu pa vam bomo predstavili iz česa so metlice brisalcev narejene.

Danes poznamo 3 glavne tipe brisalcev:

 • Klasične metlice brisalcev s kovinskim ogrodjem.
 • Ploske “gumijaste” metlice brisalcev.
 • Hibridne metlice brisalcev.

V čemu se razlikujejo?

 • Najdlje časa poznamo klasične brisalce. Ti so na trgu s praktično minimalnimi spremembami prisotni že več kot 40 let. Gre za tip na spodnji sliki:
  klasicni-brisalci-s-kovinskim-ogrodjem
   
  Ti brisalci so narejeni iz kovinskega ogrodja, na sredini katerega najdemo adapter za J tip priključka (za več informacij o temu kakšne priključke poznamo, glejte 1. del). Spodaj je gumica, ki je pritrjena na ogrodje. Po gumici, ki skrbi za brisanje stekla, potekata dve kovinski palčki, ki gumico držita v ogrodju. Gumica je lahko narejena iz naravne ali umetne gume (ali kombinacije), ponavadi pa je zaščitena z grafitnim ali kakšnim drugim premazom (npr. teflonskim).
 • Brisalci, ki se dandanes nameščajo na večino novih avtomobilov pa so ploski oz. tako imenovani “gumijasti” brisalci. Pojavili so se približno 15 let nazaj. Izraz “gumijasti” ni najbolj pravilen, saj še zdaleč niso narejeni le iz gume. Ti brisalci poznajo več tipov priključkov. Njihov glavni del je vzmetno jeklo, ki pa je pri večini skrito očem. Vzmetno jeklo je namreč ponavadi oblečeno v aerodinamično oblikovano gumo. Na sredini metlice najdemo prostor za adapter, baza adapterja pa je ponavadi ali kovinska (iz npr. cinkove zlitine) ali plastična. Gumica, ki skrbi zato, da obriše steklo kar se le da čisto pa je, tako kot pri klasičnih brisalcih, narejena iz umetne ali naravne gume ter premazana v teflonski ali grafitni zaščitni plašč.
   
  Slika “gumijastih” metlic brisalcev:
  gumijasti brisalci
 • Nekaj let nazaj pa so se na trgu pojavili še hibridni brisalci. Gre za kombinacijo klasičnih in ploskih brisalcev. Hibridne metlice imajo tako še vedno kovinsko ogrodje, ki pa je preoblečeno v gumo. Spodaj najdemo sliko hibridnih brisalcev proizvajalca Anco.hibridne-metlice-brisalcev

V kolikor vas zanima, kako so narejeni Vornitzer™ brisalci v naši ponudbi, si poglejte ta članek:
https://www.avtobrisalci.com/tehnologija-vornitzer-aerodinamicnih-brisalcev/

Poiščite brisalce za vaš avto ↓

Uporabite iskalnik (izberite znamko, model in letnik) in poiščite, kateri so ustrezni sprednji brisalci (metlice brisalcev) in zadnji brisalec za vaš avto.

Vašega avta ni na seznamu? Kliknite TUKAJ.

Za dodatna vprašanja in pomoč pri nakupu smo vam na voljo na 041 594 100 (dosegljivi vsak dan v tednu od 9-21h) ali na info@avtobrisalci.com

V primeru nakupa večjih količin nas kontaktirajte na zgoraj omenjene kontakte in priznali vam bomo popust.