Spoznajmo brisalce, 1. del – mere brisalcev in adapterji

Brisalci so sestavni del vsakega avtomobila, ki zapusti proizvodni trak in to že več kot 100 let. Njihova naloga je odstranjevanje umazanije in vodnih kapljic s stekla, tako da ima šofer vedno čist in neoviran pogled na cesto.

Mere brisalcev

Povprečen kot obrisane površine stekla pri osebnem avtomobilu je cca 67 stopinj. Dimenzije sprednjih vetrobranskih metlic brisalcev so lahko od 300mm pa do 800mm, medtem ko so dimenzije za zadnje steklo lahko od 275mm pa tja do okoli 550mm.

C4-grand-picasso-mere-brisalcevVečina avtov ima dandanes mešane dimenzije sprednjih metlic. Ponavadi je voznikov daljši, sovoznikov pa krajši. Razlike so lahko velike ali pa manjše, a le pri redkih avtomobilih je voznikov brisalec krajši od 500mm. Pri nekaterih sodobnih enoprostorcih, ki imajo zares veliko vetrobransko steklo (npr. Citroen C4 Grand Picasso) pa so lahko dimenzije voznikovega brisalca tudi do 800mm. Poznamo tudi avtomobile, kjer je voznikov brisalec lahko zelo dolg, medtem ko je sovoznikov močno krajši. Mitsubishi Colt ima tako voznikov brisalec velikosti 650mm, medtem ko je sovoznikov dolg le 300mm. Dimenzije so torej med različnimi modeli lahko zelo velike, zato je pomembno, da pred nakupom novih brisalcev za svoj avto, preverimo točne dimenzije. V nekaterih primerih so odstopanja do plus ali minus 25mm sprejemljiva, vendar, ker to zavisi od modela do modela, je bolje, da kupimo točne mere ali mere, ki jih priporoča proizvajalec.

Adapterji

najpogostejsi-adapterji Mere pa še zdaleč niso vse, kar je pri iskanju ustreznih brisalcev pomembno. Dandanes imajo namreč avtomobili različne tipe konektorjev, na katere se metlica brisalca priklopi. V “starih časih” je večina brisalcev imela J tip priključka oziroma tako imenovani “kaveljček”. V temu primeru je šlo za kovinski nosilec, ki je bil na koncu zakrivljen v obliko J (prvi od zgoraj navzdol na sliki). Ta tip priključka se danes še vedno uporablja, vendar ni več tako pogost, kot je bil včasih.

Danes poznamo še druge tipe priključkov, pa si poglejmo, kateri so najbolj pogosti:

Drugi od zgoraj navzdol:
Tip priključka, ki ga uporabljaja veliko številko znamk in modelov, med drugimi Alfa Romeo, BMW, Chevrolet, Citroen, Fiat, Jaguar, Ford, Mercedes, Mini, Nissan, Opel, Peugeot, Saab, Seat, Smart, Volvo, … Ta tip priključka je zelo enostaven za namestitev oziroma odstranitev metlice, vse kar moramo storiti je, da na straneh pritisnemu na dva “gumbka”, ki sprostita brisalec z nosilca.

Tretji od zgoraj navzdol:
Ta tip priključka prav tako uporablja veliko številko znamk, med njimi Volkswagen, Audi, Citroen, Fiat, Ford, Volvo, itd. Gre za tip priključka, ki je uporabniku prav tako zelo prijazen. V sredini ima “gumbek”, katerega moramo pritisniti v globino. Ko to storimo, se brisalec lahko enostavno sname s priključka.

Četrti od zgoraj navzdol:
Dolga palčka, ki služki kot priključek, je “popularna” pri Renaultu in Citroenu. Poleg teh dveh avtomobilskih proizvajalcev pa ga uporablja še Mini. Montaža oziroma odstranitev metlice je podobna kot pri drugem tipu od zgoraj navzdol. Ob straneh adapterja se nahajata dva gumbka, katera je potrebno močno stisniti, nato pa brisalec potegniti s priključka.

Peti od zgoraj navzdol:
Gre za tip priključka, ki je verjetno, vsaj kar se montaže in odstranitve brisalca tiče, najenostavnejši od vseh. Brisalce preprosto privzdignemo s stekla, nato pa metlice zavrtimo (za približno 45 stopinj) in snamemo s priključka. Ta tip priključka je zelo priljubljen med različnimi proizvajalci avtomobilov.

Poznamo pa tudi redkejše tipe priključkov, pa si poglejmo, kako izgledajo in kateri avti jih imajo (od zgoraj navzdol na sliki):

redkejsi-adapterji 1.
Priključek, ki ga uporablja samo BMW Serija 5, in sicer samo model E60 oz E61, letnik od julija 2003 do februarja 2010.

2.
Tip priključka, ki ga uporabljajo modeli Seat Altea, Altea XL in Toledo ter Audi A6 (modelno leto od 2004 do 2010).

3.
Priključek, ki ga uporabljajo nekteri Mercedesi. Med njimi so Mercedes C-razred (model W204), Mercedes E-razred in model GLK.

4.
Tip priključka, ki je v uporabi pri nekaterih Audijevih in Mercedesovih modelih. Uporabljajo ga nekateri modeli A4, A6 in A8 ter pri Mercedesih nekaterih modeli iz C-razreda ter CLK-razreda. Pri teh priključkih lahko pride do serijske težave, da os, ki omogoča brisalcu, da se prosto premika levo in desno, zarjavi. Zaradi tega lahko pride do slabega brisanja stekla. V temu primeru je potrebno to os sčistiti in dobro “razmigati”, tako da se ponovno začne prosto premikati. Za čiščenje osi ne uporabite WD-40 ali podobnih sredstev, saj to lahko umaže steklo, zaradi česar bo vidjivost ob brisanju zelo slaba. Priporočljivo je, da se os očisti samo s čistilom, da se jo “razmiga” pa uporabite klešče.

5. Vrsta priključka, ki je prisotna samo na Renault Scenicu in še to samo od maja 2003 do decembra 2004.

To seveda še zdaleč niso vsi priključki, ki so prisotni na osebnih avtomobilih v današnjem času. Poznamo še vsaj 10 drugih specifičnih tipov priključkov (specifični priključki so priključki, ki jih uporablja samo 1 avtomobil). Med te spadajo: BMW E39, BMW serija 3 E90/E91/E92/E93, BMW serija 5 F10/F11, Honda Civic (modelno leto od 2006 do 2012), Audi A4 od septembra 2001 do oktobra 2003, Volkswagen Touareg in Phaeton, itd.

Pri izbiri brisalcev za vaš avto je torej potrebno gledati na mere brisalcev in na tip priključka, ki ga ti brisalci imajo. Ker je vse to kar težko vedeti, smo pri spletni strani Avtobrisalci.com za vas pripravili enostaven iskalnik brisalcev, ki vam ob izbiri proizvajalca, modela in letnika prikaže ustrezne brisalce za vaš avto ter vam prikaže mere ter tip priključka, ki ga imate. Brisalce za vaš avto si lahko poiščete s spodnjim iskalnikom:

Poiščite brisalce za vaš avto ↓

Za dodatna vprašanja in pomoč pri nakupu smo vam na voljo na 041 594 100 (dosegljivi vsak dan v tednu od 9-21h) ali na info@avtobrisalci.com