Različni sistemi (postavitve) sprednjih brisalcev

Skozi zgodovino brisalcev se je pojavilo več različnih sistemov (postavitev) brisalcev. Dandanes je najbolj pogosta verzija sprednjih brisalcev tandem (slika št. 1). Dva brisalca delujeta vzporedno in istočasno, gibljeta pa se v smeri proti vozniku. Postavitev je odvisna od tega, ali je avto namenjen trgu z volanom na levi strani ali trgu, kjer imajo avti volan na desni strani (slika št. 2).

brisalci-metlice-brisalcev-sistem-1

brisalci-metlice-brisalcev-sistem-2

Poznamo tudi druge postavitve brisalcev. Zelo pogost je tudi nasprotno delujoči sistem, ki je v nedelujočem položaju bodisi spodaj (slika št. 3), bodisi zgoraj (slika št. 4). Pri temu sistemu so v večini primerov brisalci precej večji, tako da obrišejo čim večjo površino stekla, še posebej na voznikov strani.

brisalci-metlice-brisalcev-sistem-3

brisalci-metlice-brisalcev-sistem-4

Poznamo tudi avte, ki imajo spredaj samo en brisalec. Ta lahko deluje polkrožno (slika št. 5) ali pa tako, da se v robovih iztegne, tako da obriše čim večjo površino stekla (slika št. 6).

brisalci-metlice-brisalcev-sistem-5

brisalci-metlice-brisalcev-sistem-6

Obstajajo pa tudi še bolj redke oziroma starejše zasnove:
Slika št. 7 – sistem, ki je uporabljen na nekaterih avtobusih, vojaških vozilih, kamionih in nekaterih starejših avtih.
Slika št. 8 – sistem, ki uporablja 3 brisalce. Prisoten na nekaterih avtih, ki so bili narejeni za ameriški trg, zaradi pravila, ki pravi, da mora biti obrisan določen procent vetrobranskega stekla.
Slika št. 9 in 10 – sistema, ki sta uporabljena na nekaterih starejših avtih in vojaških vozilih.

brisalci-metlice-brisalcev-sistem-7

brisalci-metlice-brisalcev-sistem-8

brisalci-metlice-brisalcev-sistem-9

brisalci-metlice-brisalcev-sistem-10

Vir slik: wikipedia.org

Poiščite brisalce za vaš avto ↓

Uporabite iskalnik (izberite znamko, model in letnik) in poiščite, kateri so ustrezni sprednji brisalci (metlice brisalcev) in zadnji brisalec za vaš avto.

Vašega avta ni na seznamu? Kliknite TUKAJ.

Za dodatna vprašanja in pomoč pri nakupu smo vam na voljo na 041 594 100 (dosegljivi vsak dan v tednu od 9-21h) ali na info@avtobrisalci.com

V primeru nakupa večjih količin nas kontaktirajte na zgoraj omenjene kontakte in priznali vam bomo popust.