Metlice brisalcev

Čas za menjavo?

So vaše metlice brisalcev za sabo začele puščati črte vode ali pa kar že večje količine razmazane vode, ki ovirajo vaš pogled na cesto? So brisalci postali trdi in glasni, tako da ob brisanju stekla škripajo ali pa preskakujejo? Vse to so znaki, da so vaše metlice izrabljene, zato je čas za menjavo z novimi.

Metlice brisalcev so, tako kot olje in filtri v vašem avtu, potrošni material, zato je potrebna redna menjava, ki naj bi bila, po priporočilih večine proizvajalcev, enkrat letno. Lahko se jih sicer menja tudi po potrebi – ko ne brišejo več dobro, a v temu primeru svetujemo redno kontrolo njihovega stanja.

Izberite najboljše. Izberite vidljivost. Izberite varnost.

Zavedamo se, kako težko je dobiti brisalce, kateri ustrezajo našemu modelu avtomobila in s katerimi bomo zadovoljni. Kot izkušena in specializirana trgovina smo zato za vas pripravili ponudbo visokokvalitetnih brisalcev.

Vornitzer brisalci v naši ponudbi so narejeni iz najkvalitetnejših materialov, zaradi česar imajo dolgo življenjsko dobo ter omogočajo tiho in odlično brisanje. Za sabo pobrišejo vse sledi vode, zaradi svoje aerodinamične oblike pa odlično opravljajo svoje delo tudi pri višjih potovalnih hitrostih.

Za nakup uporabite naš iskalnik – v iskalniku izberite proizvajalca, model avtomobila ter letnik izdelave. V rezultatih iskanja se vam bodo prikazale ustrezne metlice, ki po merah in tipu priključka zagotovo ustrezajo vašemu avtomobilu.

Preverite cene metlic brisalcev za vaš avto tukaj →

Kaj so metlice brisalcev?

Metlice brisalcev so zelo pomemben del vsakega avtomobila, saj omogočajo vožnjo v dežju ter čistijo umazano vetrobransko steklo. Brez njih bi bila vožnja v slabem vremenu nemogoča.

Glavni del metlice brisalcev je gumica, saj ima direkten stik z vetrobranskim steklom in skrbi za to, da površino obriše brezhibno, tako da za sabo ne pusti sledi vode, ki bi voznika lahko motile med vožnjo. Drugi glavni del brisalcev je ogrodje, ki je bodisi klasično bodisi moderno (plosko). Pri ploskih brisalcih je ogrodje sestavljeno iz vzmetnega jekla, ki skrbi za to, da se metlice lepo prilegajo vetrobranskemu steklu in enakomerno pritiskajo gumico na površino.

Metlice brisalcev so preko adapterja pritrjene na kovinske nosilce. Nosilci pa so naprej pritrjeni na mehanizem, katerega poganja električni motorček. Vsa sodobna vozila imajo opcijo, ki omogoča vozniku nastavitev hitrosti brisanja med vožnjo. Nekatera vozila imajo tudi senzor, ki ob zaznavi dežja poskrbi, da se brisalci vklopijo samodejno.

Vzdrževanje metlic brisalcev

Vsak lastnik avta si zagotovo želi, da bi njegove metlice brisalcev čim dlje delovale brezhibno. Čeprav je življenjska doba v veliki meri odvisna od same kvalitete izdelave in kvalitete izbranih materialov, je vseeno tukaj nekaj stvari, na katere smo lahko lastniki pozorni.

Potrebno se je zavedati, da je gumica na metlicah brisalcev občutljiva gumica, ki je konstantno izpostavljena vremenskim vplivom, UV žarkom, umazaniji, ki prihaja s ceste ali pa se prilepi na vetrobransko steklo, ipd. Da je vse skupaj za gumico še bolj zahtevno pa metlice v svoji življenjski dobi naredijo še ogromno premikov. Vsaka najmanjša poškodba, ki v tem času nastane na gumici, se lahko pozna pri rezultatu brisanja, tudi, če gre za poškodbe, ki s prostim očesom niso vidne.

Kaj torej lahko storimo sami, da bodo naše metlice brisalcev čim dlje časa delovale brezhibno?

Kot prvo lahko poskrbimo, da imamo vetrobransko steklo vedno čim bolj čisto. S tem ciljamo predvsem na razno umazanijo, ki prihaja s ceste, insekte, ki se naberejo na vetrobranskem steklu, ptičje iztrebke, ipd. Vsa ta umazanija počasi a vztrajno trga gumico na metlici, četudi to morda ni vidno s prostim očesom. Poskrbimo torej, da imamo steklo kolikor se le da čisto. Ptičje iztrebke in insekte je potrebno ročno sproti odstranjevati s stekla.

Priporočamo, da takrat, ko perete avto, z gobico umijete tudi gumice na metlicah in tako odstranite morebitno umazanijo, ki se je sprijela nanje.

V kolikor že dlje časa ni deževalo oziroma že dlje časa niste uporabljali brisalcev, priporočamo, da vaše metlice občasno vklopite z nanašanjem vode ali vetrobranskega čistila na steklo. Priporočeno je, da jih premaknemo vsaj 2x tedensko (zadošča že 5-10 cikličnih premikov).

Poleti, ko je zelo vroče, je priporočeno, da metlice privzdignemo s stekla, tako da se ne “zapečejo” oziroma prilepijo na steklo, saj to lahko poškoduje gumico. Prav tako moramo paziti, da pozimi, ko zmrzuje, metlice ne zamrznejo na steklo. V kolikor metlice zamrznejo na steklo in jih nato poskušamo z vklopom brisalcev premakniti, to lahko natrga gumico.

Z metlicami pa nikakor ne smemo brisati po zamrznjenemu steklu. Tako početje ponavadi povzroči takojšnje poškodbe na gumici, kar se pozna s tem, da brisalci začnejo za sabo puščati črtice vode.

Kakšne metlice brisalcev poznamo?

Danes poznamo tri glavne tipe metlic:

 • Klasične metlice brisalcev s kovinskim ogrodjem
 • Ploske (aerodinamične) metlice brisalcev
 • Hibridne metlice brisalcev

V čemu se razlikujejo?

Najdlje poznamo klasične brisalce. Ti so na trgu s praktično minimalnimi spremembami prisotni že več kot 50 let. Gre za tip na spodnji sliki.

[SLIKA]

Ti brisalci so narejeni iz kovinskega ogrodja, na sredini katerega najdemo adapter za kljukasti tip priključka. Spodaj je gumica, ki je pritrjena na ogrodje. Po gumici, ki skrbi za brisanje stekla, potekata dve kovinski palčki, ki gumico držita v ogrodju. Gumica je lahko narejena iz naravne ali umetne gume (ali kombinacije), ponavadi pa je zaščitena z grafitnim ali kakšnim drugim premazom (npr. teflonskim).

Brisalci, ki se dandanes nameščajo na večino novih avtomobilov pa so ploski oz. aerodinamični brisalci. Pojavili so se približno 20 let nazaj.

[SLIKA]

Ti brisalci poznajo več tipov priključkov. Njihov glavni del je vzmetno jeklo, ki pa je pri večini nevidno. Vzmetno jeklo je namreč ponavadi oblečeno v aerodinamično oblikovano gumo. Na sredini metlice najdemo prostor za adapter, baza adapterja pa je ponavadi ali kovinska ali plastična. Gumica, ki skrbi zato, da obriše steklo, pa je, tako kot pri klasičnih brisalcih, narejena iz umetne ali naravne gume ter premazana s teflonskim ali grafitnim zaščitnim premazom.

Ena izmed prednosti teh brisalcev je v tem, da imajo bolj enakomerno porazdeljen pritisk na vetrobransko steklo, zaradi česar bolje brišejo. Zaradi porazdeljenega pritiska pa tudi tišje delujejo ter imajo daljšo življenjsko dobo.

Druga prednost je aerodinamična oblika, zaradi katere brisalci dobro pritiskajo na steklo tudi ob višjih potovalnih hitrostih.

Poznamo tudi hibridne metlice brisalcev, ki pa niso tako pogoste. Gre za kombinacijo klasičnih in ploskih brisalcev. Hibridne metlice imajo še vedno kovinsko ogrodje, ki pa je preoblečeno v plastiko.

[SLIKA]

Brisalci ne delajo? Možne težave in odpravljanje le-teh

V temu članku se bomo posvetili nepravilnemu delovanju brisalcev in kako postopati pri odpravljanju težav.

Najprej je potrebno ugotoviti, za kakšno napako gre:

 1. Brisalci se ob premiku ročice za vklop brisalcev sploh ne premikajo več.
 2. Brisalci se premikajo, a so gibi nepravilni.
 3. Brisalci se normalno premikajo, a slabo brišejo.

V prvem primeru (brisalci se sploh ne premaknejo več) gre najverjetneje za okvaro na elektroniki, zaradi česar ne dela več električni motor, ki premika roke oziroma mehanizem (električni motor skrbi, da se brisalci polkrožno premikajo levo in desno). Metlice se zato ob premiku ročice za vklop sploh ne premaknejo več. Lahko gre za direktno okvaro omenjenega električnega motorja, lahko pa gre za napako nekje drugje v električnem sistemu. V temu primeru svetujemo obisk mehanika – čim prej, seveda, da vas ne ujame dež.

V drugem primeru (brisalci se premikajo, a so gibi nepravilni) gre najverjetneje za okvaro rok oz. mehanizma brisalcev. Možnosti okvar je več, najpogostejši so naslednji:

 • Napaka v mehanizmu (zlom ali dislokacija), ki skrbi za premikanje rok brisalcev.
 • Napaka v rokah brisalcev: roke brisalcev se lahko zamaknejo iz originalnega (prvotnega) ležišča na osi, zato gibi niso več pravilni.
 • Oslabela vzmet v roki brisalca: roke brisalcev imajo na sebi nameščeno vzmet, ki skrbi za pritisk metlice brisalca na vetrobransko steklo. Vzmet lahko z leti oslabi, zaradi česar metlica brisalca ne pritiska več dobro na steklo in tako površine ne obriše dobro.
 • Ukrivljena ali kako drugače deformirana roka brisalca (redkejša napaka).

Tudi v temu primeru svetujemo čim prejšnji obisk mehanika.

Tretji primer (brisalci se normalno premikajo, a slabo brišejo) pa nakazuje na dotrajane metlice brisalcev. Najpogostejši znaki so:

 • po premiku metlice brisalca po steklu za njimi ostane veliko črt vode,
 • po premiku metlice brisalca po steklu za njimi ostane razmazana voda,
 • škripanje oz. cviljenje ob premikih,
 • poskakovanje metlice brisalca po steklu,

V temu primeru je potreben nakup novih metlic, obisk mehanika pa ni potreben. Ker so metlice brisalcev potrošni material in spadajo pod redno vzdrževanje avtomobila, je priporočeno, da jih redno menjamo (priporočena menjava je 1x letno). Lahko jih sicer menjamo tudi po potrebi – ko ne brišejo več dobro, vendar v temu primeru svetujemo, da njihovo stanje redno kontrolirate in jih menjate takoj, ko opazite poslabšano delovanje.