Brisalci ne delajo? Možne težave in odpravljanje le-teh

V temu članku se bomo posvetili nepravilnemu delovanju (oz. popolnemu nedelovanju) brisalcev in kako postopati pri odpravljanju težav.

Najprej je potrebno doreči, kaj točno mislimo z “brisalci ne delajo”. Možnosti je namreč več:

 1. Lahko se brisalci ob premiku ročice za vklop brisalcev sploh ne premikajo več.
 2. Brisalci se premikajo, a so gibi nepravilni.
 3. Brisalci se normalno premikajo, a slabo brišejo.

V prvem primeru (brisalci se sploh ne premaknejo več) gre najverjetneje za okvaro na elektroniki, zaradi česar ne dela več električni motor, ki premika roke oziroma mehanizme brisalcev (električni motor skrbi, da se brisalci polkrožno premikajo levo in desno). Brisalci se zato ob premiku ročice za vklop brisalcev sploh ne premaknejo več. Lahko gre za direktno okvaro omenjenega električnega motorja, lahko pa gre za napako nekje drugje v električnem sistemu. V temu primeru svetujemo obisk mehanika – čim prej seveda, da vas ne ujame dež.

komponente-v-sistemu

V drugem primeru (brisalci se premikajo, a so gibi nepravilni) gre najverjetneje za okvaro rok oz. mehanizma brisalcev. Možnosti okvar je več, najpogostejši so naslednji:

 • Napaka v mehanizmu brisalcev (zlom ali dislokacija), ki skrbi za premikanje rok brisalcev.
 • Napaka v rokah brisalcev: roke brisalcev se lahko zamaknejo iz originalnega (prvotnega) ležišča na osi, zato gibi niso več pravilni.
 • Oslabela vzmet v roki brisalca: roke brisalcev imajo na sebi nameščeno vzmet, ki skrbi za pritisk metlice brisalca na vetrobransko steklo. Vzmet lahko z leti oslabi, kar povzroči, da metlica brisalca ne pritiska več dobro na steklo, zaradi česar le-ta površine ne obriše dobro.
 • Ukrivljena ali kako drugače deformirana roka brisalca (redkejša napaka).

Tudi v temu primeru svetujemo čim prejšnji obisk mehanika.

Tretji primer (brisalci se normalno premikajo, a slabo brišejo) pa nakazuje na dotrajane metlice brisalcev. Simptomi so:

 • po premiku brisalca po steklu za njim ostane veliko črt vode,
 • po premiku brisalca po steklu za njim ostane razmazana voda,
 • škripanje oz. cviljenje ob premikih,
 • poskakovanje metlice brisalca po steklu,

V temu primeru je potreben nakup novih metlic, obisk mehanika pa ni potreben. Metlice brisalcev so, tako kot olje in filtri v vašem avtu, potrošni material, zato je menjava priporočena 1x letno.

Da se izognete neprijetnim težavam z brisalci, svetujemo, da delovanje preverite pred vsakim večjim deževnim obdobjem.

Srečno na poti in varno v dežju!
Ekipa Avtobrisalci.com

Poiščite brisalce za vaš avto ↓

Uporabite iskalnik (izberite znamko, model in letnik) in poiščite, kateri so ustrezni sprednji brisalci (metlice brisalcev) in zadnji brisalec za vaš avto.

Vašega avta ni na seznamu? Kliknite TUKAJ.

Za dodatna vprašanja in pomoč pri nakupu smo vam na voljo na 041 594 100 (dosegljivi vsak dan v tednu od 9-21h) ali na info@avtobrisalci.com

V primeru nakupa večjih količin nas kontaktirajte na zgoraj omenjene kontakte in priznali vam bomo popust.